Rouwen is een kunst

De Sterkplaats helpt je hierbij

Je bent je geliefde (partner/ouder) verloren en moet in je eentje je gezin draaiende houden. Jij doet er alles aan om te zorgen dat het goed met je kinderen gaat, terwijl ook voor jou niets meer is zoals het was. Je werk, het huishouden, de zwemles, alles moet doorgaan terwijl jij je in alle mogelijke bochten wringt om alle ballen in de lucht houden. Je bent ook maar een mens en je loopt tegen je eigen grenzen aan. Wordt je leven ooit nog weer normaal?

Herken je dit?

  • Je wilt er zo graag zijn voor je kinderen, maar je weet niet wat er in hen omgaat en waar je goed aan doet. Je hebt behoefte aan support en de bevestiging dat je goed bezig bent;

  • Je emoties gaan alle kanten uit en je vraagt je af, of je wel ‘normaal’ bent. Je wilt opnieuw vertrouwen hebben in de toekomst en weer kunnen lachen, zonder je schuldig te voelen;
  • Je merkt dat je omgeving jou en je kinderen ineens anders bekijkt en daar heb je genoeg van. Je wilt niet zielig gevonden worden en je zou willen dat je je een houding kon geven die recht doet aan je verlies en dat mensen weer gewoon tegen jullie doen;
  • Nu je er alleen voor staat, merk je pas welke klussen er blijven liggen. Je vindt het vervelend om anderen om hulp te vragen en het zou geweldig zijn als sommige klussen structureel door een ander zouden worden gedaan, zodat je er niet steeds opnieuw om hoeft te vragen;
  • Je kinderen zijn jong en je bent bang dat ze later niet meer zullen weten hoe leuk hun vader was. Je wilt hun graag fijne, tastbare herinneringen meegeven;
  • Als mensen vragen, hoe het met je gaat, is het onmogelijk voor je om daar een goed antwoord op te geven. Als je zegt dat het slecht gaat, slaan ze helemaal dicht en als je zegt dat het goed gaat, denken ze dat je al over het verlies heen bent. Dus je humt maar wat of begint over iets anders, terwijl je jezelf geweld aandoet.

Op z’n kop

Je leven zal nooit meer worden zoals het was toen jullie nog een compleet gezin waren. Je voelt je slachtoffer en je omgeving ziet jullie ook zo. Je doet je best om vader en moeder tegelijk te zijn, maar dat breekt je op. Hoe ga je dit volhouden? Hoe zou het voor je zijn, als we hier samen mee aan de slag gaan? Ook al staat je hele leven op z’n kop, ik wil je helpen om de regie over je leven terug te pakken, zodat je weer vertrouwen krijgt in jezelf en in de toekomst, ook al ziet die er heel anders uit dan je in gedachten had toen jullie nog met z’n tweeën waren. Durf je de stap te wagen? 

Stap voor stap

Ik kan gevoelens van gemis en verdriet niet wegnemen, maar wil wel een pijler zijn onder de brug naar de volgende stap, op weg naar een toekomst waarin het gemis een plek krijgt en je je leven opnieuw inricht. Je doorloopt hierbij je eigen unieke proces, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Stap voor stap

Ieder mens is uniek, elk verlies is dat ook. Elk rouwproces is anders en de duur ervan verschilt eveneens. Het is voor mij belangrijk om je te leren kennen en te ontdekken welke werkwijze bij jou past. Het eerste gesprek, bij voorkeur via de telefoon, duurt een half uur en is gratis. Daarin bepalen we samen waar je als eerste mee aan de slag wilt gaan. In dit proces ben ik je reisgenoot en we lopen samen op, terwijl ik je vragen stel en jij misschien wel verrast bent over je eigen antwoorden. Ik zet ook graag creatieve werkvormen in, maar dat moet je natuurlijk zelf ook willen. Zo’n traject helpt je meer inzicht te krijgen in je eigen rouwproces en je relatie tot je omgeving, waarna je je toekomst met meer vertrouwen in en begrip voor jezelf tegemoet kunt zien.

Het kan ook zijn dat je een kind hebt dat slecht slaapt, ineens niet meer zindelijk is, ontroostbaar of onhandelbaar is en je vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door een verliessituatie (overlijden, echtscheiding, verhuizing, uithuisplaatsing) en je bent op zoek naar hulp, omdat je zo niet verder wilt. Vanuit mijn ervaring als leerkracht en gedragsspecialist en mijn passie voor grote en kleine mensen in een verliessituatie wil ik jullie graag ondersteunen.

Vergoeding

Een sessie van een uur kost € 80,=. Mogelijk hoef je dit niet (helemaal) zelf te betalen.

Samenwerking

De Sterkplaats maakt onderdeel uit van Psyso (www.psyso.nl), een praktijk voor psychosociale hulpverlening, waarin verschillende hulpverleners met elk hun eigen expertise samenwerken. Sinds 2015 geldt de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dat houdt in, dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mensen die vastlopen in hun dagelijks functioneren. Psyso kan je helpen om bij jouw gemeente vergoeding voor ambulante begeleiding op gebied van rouwverwerking aan te vragen.

Rouwbegeleiding aan kinderen tot 18 jaar valt onder Jeugdzorg en is ondergebracht bij de gemeenten. Als jouw gemeente een beschikking afgeeft voor coaching door mij (als onderdeel van Psyso) dan wordt de hulpverlening door de gemeente betaald.