Je bent je geliefde (partner/ouder) verloren en moet in je eentje je gezin draaiende houden. Jij doet er alles aan om te zorgen dat het goed met je kinderen gaat, terwijl ook voor jou niets meer is zoals het was. Je werk, het huishouden, de zwemles, alles moet doorgaan terwijl jij je in alle mogelijke bochten wringt om alle ballen in de lucht houden. Je bent ook maar een mens en je loopt tegen je eigen grenzen aan. Wordt je leven ooit nog weer normaal?
Herken je dit?
Op z’n kop
Je leven zal nooit meer worden zoals het was toen jullie nog een compleet gezin waren. Je voelt je slachtoffer en je omgeving ziet jullie ook zo. Je doet je best om vader en moeder tegelijk te zijn, maar dat breekt je op. Hoe ga je dit volhouden? Hoe zou het voor je zijn, als we hier samen mee aan de slag gaan? Ook al staat je hele leven op z’n kop, ik wil je helpen om de regie over je leven terug te pakken, zodat je weer vertrouwen krijgt in jezelf en in de toekomst, ook al ziet die er heel anders uit dan je in gedachten had toen jullie nog met z’n tweeën waren. Durf je de stap te wagen?
Stap voor stap
Ik kan gevoelens van gemis en verdriet niet wegnemen, maar wil wel een pijler zijn onder de brug naar de volgende stap, op weg naar een toekomst waarin het gemis een plek krijgt en je je leven opnieuw inricht. Je doorloopt hierbij je eigen unieke proces, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Ieder mens is uniek, elk verlies is dat ook. Elk rouwproces is anders en de duur ervan verschilt eveneens. Het is voor mij belangrijk om je te leren kennen en te ontdekken welke werkwijze bij jou past. Het eerste gesprek, bij voorkeur via de telefoon, duurt een half uur en is gratis. Daarin bepalen we samen waar je als eerste mee aan de slag wilt gaan. In dit proces ben ik je reisgenoot en we lopen samen op, terwijl ik je vragen stel en jij misschien wel verrast bent over je eigen antwoorden. Ik zet ook graag creatieve werkvormen in, maar dat moet je natuurlijk zelf ook willen. Zo’n traject helpt je meer inzicht te krijgen in je eigen rouwproces en je relatie tot je omgeving, waarna je je toekomst met meer vertrouwen in en begrip voor jezelf tegemoet kunt zien.
Het kan ook zijn dat je een kind hebt dat slecht slaapt, ineens niet meer zindelijk is, ontroostbaar of onhandelbaar is en je vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door een verliessituatie (overlijden, echtscheiding, verhuizing, uithuisplaatsing) en je bent op zoek naar hulp, omdat je zo niet verder wilt. Vanuit mijn ervaring als leerkracht en gedragsspecialist en mijn passie voor grote en kleine mensen in een verliessituatie wil ik jullie graag ondersteunen.
Vergoeding
Een sessie van een uur kost € 80,=. Mogelijk hoef je dit niet (helemaal) zelf te betalen.
Samenwerking
De Sterkplaats maakt onderdeel uit van Psyso (www.psyso.nl), een praktijk voor psychosociale hulpverlening, waarin verschillende hulpverleners met elk hun eigen expertise samenwerken. Sinds 2015 geldt de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dat houdt in, dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mensen die vastlopen in hun dagelijks functioneren. Psyso kan je helpen om bij jouw gemeente vergoeding voor ambulante begeleiding op gebied van rouwverwerking aan te vragen.
Rouwbegeleiding aan kinderen tot 18 jaar valt onder Jeugdzorg en is ondergebracht bij de gemeenten. Als jouw gemeente een beschikking afgeeft voor coaching door mij (als onderdeel van Psyso) dan wordt de hulpverlening door de gemeente betaald.

Wat cliënten zeggen
“Ik kom bij jou omdat mijn hoofd zo vol zit en bijna ontploft. Eigenlijk wilde ik niet komen, maar ik vond het toch leuk. En weet je, ik heb niet eens stress gehad!”
“Wat mij geholpen heeft is de herkenning van het rouwproces. En dus het gevoel te krijgen dat ‘je niet gek bent’. Dat het een normale fase is waar je in zit en dat er verschillende fases zijn die elkaar niet opvolgen, maar door elkaar heen lopen. Ook het toespreken op negatieve gedachtes heeft mij geholpen. Het is fijn om gewoon van iemand die wat verder weg staat te horen dat het oké is om je zo te voelen en dat sommige gedachtes niet oké zijn.”
“In het begin dacht ik dat zo’n familie-opstelling met poppetjes wel een beetje kinderachtig zou zijn. Maar ik vond het echt een heel goed inzicht geven in je patronen. Ik kan het iedereen aanraden”.
Een cliënt zette de herinneringen aan haar overleden vader om in kleuren en maakte met mozaïek een nieuwe compositie uit de scherven van het verleden. Het voegmiddel van de liefde haalde de scherpste kantjes van de scherven af.
