Spreken is een kunst

De Sterkplaats helpt je hierbij

Ruim 10 jaar geleden werd ik voor het eerst gevraagd om te spreken bij de uitvaart van een goede vriend. Het voelde als de meest betekenisvolle dag uit mijn leven en ik wist dat ik dit vaker wilde gaan doen. Als ik deze wens uitsprak naar anderen, hoorde ik vaak van mensen dat dit op mijn lijf geschreven is!

Een persoonlijke uitvaart

Geboren worden hoort net zo bij het leven als sterven. We zien steeds meer rituelen rond zwangerschap en kraamtijd en ook rond het sterfbed en het graf is de persoonlijke invulling van de betrokkenen steeds belangrijker geworden.

Dat is niet vreemd, want als een uitvaart passend en persoonlijk is en jullie als nabestaanden hierbij je eigen inbreng kunt hebben, kun je vervolgens ook beter met je rouwproces omgaan.

Paardenbloem

De uitvaartverzorger regelt de organisatorische kant van het afscheid, terwijl ik als uitvaartspreker juist de aandacht geef aan jullie, om in alle rust op zoek te gaan naar wat nodig is om er een persoonlijk en uniek afscheid van te maken. Mijn kwaliteit ligt vooral in het benaderen van de kinderen die bij de uitvaart aanwezig zijn. Het is zó belangrijk dat ze gezien, gehoord en betrokken worden!

Het kan zijn dat jullie overleden geliefde gelovig was, maar dat jullie als nabestaanden daar niets (meer) mee hebben. Bij een dominee/pastoor en een kerk voelen jullie je dan niet zo thuis, terwijl het wel bij de overledene past. Dan is het goed om te weten dat ik ook vanuit een christelijke identiteit een uitvaart kan begeleiden, om zo aan een ieder recht te doen.

Werkwijze

Dit mag je hiervoor van mij verwachten:

  • Een persoonlijk gesprek waarin we samen op zoek gaan naar de vormgeving van de afscheidsdienst
  • Het samen inrichten van de uitvaartceremonie: het maken van een draaiboek en alles wat nodig is om de uitvaart organisatorisch en inhoudelijk goed te laten verlopen.
  • Het leiden van en spreken tijdens de afscheidsdienst
  • Indien gewenst (bij een christelijke uitvaart) een overdenking en gebed
  • Het maken van goed verzorgde fotopresentaties afgestemd op de duur van de muziek die u uitkiest

Vergoeding

De vergoeding die ik vraag voor een uitvaartceremonie is:

€ 555,= voor regio Arnhem en Nijmegen
€ 625,= voor regio Tiel, Den Bosch en Doetinchem
Deze bedragen zijn inclusief reiskosten en er wordt geen BTW over berekend. Ik overleg uiteraard als er bijkomende kosten zijn, bijvoorbeeld een extra gesprek of materialen die ik wil gebruiken bij de ceremonie.