Op weg naar een cliënt heb ik nog net tijd om voor een boodschapje de supermarkt binnen te wippen. Als ik mijn fiets op slot zet, wordt de fiets naast de mijne uit het rek gehaald door een mevrouw, die me in een flits doet denken aan de moeder van twee zusjes die ik ooit in de klas had. Als ik later na even zoeken in het goede gangpad loop, hoor ik iemand mijn naam noemen. Laat dat nou die moeder zijn, waaraan de dame van zonet me deed denken! Toeval bestaat niet…

We maken een praatje over haar dochters en ze vraagt hoe het met me gaat. Ik vertel dat ik sinds enige tijd mijn eigen praktijk heb en geef haar mijn kaartje. Als ze leest, dat ik verlies- en rouwbegeleider ben, gaat er een schok door haar heen. ‘Toeval bestaat niet’, zegt ze en ze begint te vertellen over haar nichtje, haar petekind, die uitbehandeld is en naar huis is gegaan om daar te sterven. Ze zal haar zoontje van 7 jaar niet groot zien worden. Wat een trieste situatie is dit.

Ik vertel over goodmourninghippo, de rouwknuffel die ik heb ontworpen voor kinderen met een verlies. Zou het niet fijn zijn, als hij zo’n knuffel kan krijgen met kleding die uit kleren van zijn moeder is gemaakt, zodat hij z’n moeder een beetje bij zich heeft in een compleet veranderde situatie?

Morgen gaat ze naar haar nichtje, vertelt ze, met haar beide dochters. Ze zal het idee van goodmourninghippo aan hen voorleggen en vragen welke kleding ik mag gebruiken voor de kleertjes van de knuffel.

Vandaag staat ze bij mij op de stoep, met in een tasje een spijkerbroek en het chemomutsje van haar nichtje. ‘Ze vond het zo’n prachtig idee, dit trok ze meteen van haar hoofd!’ Ik moet even slikken. Ergens in Nederland is een stervende moeder, die haar leven en haar zoontje los moet laten en die hem alleen nog een knuffel kan geven met haar kleding om de herinnering aan haar levend te houden en hem te helpen met zijn emoties om te gaan.

Nog nooit heb ik zo respectvol de schaar in een kledingstuk gezet als in dat chemomutsje. Lieve moeder, ik ken je niet, maar ik ga ontzettend mijn best doen op de rouwknuffel voor je zoon. Intussen hoop ik, dat het je gegund is om hem nog een miljoen echte knuffels te geven.

Blijf op

de hoogte